Bakom Scenen

Anders AlbienREGI: ANDERS ALBIEN

Prisbelönt manusförfattare och regissör.

Anders har skrivit och regisserat komedier, musikaler och drama för scen och television sedan 1982.

Hans omfattande arbete för TV inkluderar till exempel humorserien HippHipp och det otroligt populära programmet Helt Apropå som vann Guldrosen vid den internationella TV-festivalen i Montreux samt The Chaplin Award för bästa internationella komedi. Programmet nominerades även till en internationell Emmy Award i New York.

Anders har skrivit och/eller regisserat ett antal stora scenproduktioner, bland annat den egna Dagens Dubbel, Parneviks Cirkusparty, Alan Ayckbourns Relatively Speaking, Ray Cooney & John Chapmans Inte nu älskling, Ray Cooneys Hotelliggaren, Donald Margulies Dinner with friends, Neil Simons Oscar & Felix och musikaler som Hur man lyckas i business utan att egentligen anstränga sig, Chinarevyn, Saturday Night Fever, Sweet Charity och Little shop of horrors. Anders senaste regissörsinsatser i Sverige är den hyllade musikalen Hairspray på China teatern i Stockholm (2009) och komedin Gröna Hissen på Fredriksdalsteatern i Helsingborg (2010) . Under 2010 regisserar han den första skandinaviska produktionen av Monty Pythons musikal Spamalot.

Sedan 2003 arbetar Anders i London med en ny musikal tillsammans med Yusuf Islam (tidigare Cat Stevens). Arbetsnamnet är "Moonshadow" och han har inom ramen för projektet regisserat fyra workshops i London samt en "konsert- och musikalversion" som turnerade i Storbritannien och Irland under november och december 2009 och avslutades på The Royal Albert Hall i London.

Både 2003 och 2004 fick Anders Albien Guldmasken för "Bästa regi". Han har också blivit framröstad till "Bästa regissör" av event- och underhållningsbranschen.

ÖVERSÄTTNING & BEARBETNING: HUGO CARLSSON OCH ADDE MALMBERG

Adde MalmbergHugo CarlssonÖversättningen av Spamalot har gjorts av Hugo Carlsson och Adde Malmberg. Hugo har tidigare översatt bl.a. High School Musical och Boeing-boeing för Nöjesteatern.
Adde har bl.a. översatt Fallen Angels (Änglar med glorian på sned) av Noel Coward, The UN-inspector av David Farr och Souvenir (Obesvarad kärlek) av Stephen Temperley, som just nu spelas på Intiman i Stockholm med Loa Falkman och Babben Larsson.

Julius MalmströmPRODUCENT: JULIUS MALMSTRÖM

Har producerat ett flertal musikalsuccéer såsom Sweet Charity, I Hetaste Laget, Victor Victoria, Annie, Grease, CATS, High School Musical – och nu också SPAMALOT! Julius har också varit producent för Anders Jansson och Johan Westers två första scenproduktioner, ”En Överdos Kaffe” och ”Denna Penna Bensin”.

Julius MalmströmProjektledare: Emelie MALMSTRÖM

Emelie är snart (!) nyutexaminerad ekonom som med glädje arbetar med allt som gör människor glada. Musikaler har alltid legat henne varmt om hjärtat och har de senaste åren varit projektledare för Grease och CATS på Nöjesteatern i Malmö. Hennes senast musikalprojekt var Musikalen BOOH!, i AF-borgen i Lund, som hon själv producerade. Parallellt med Spamalot arbetar Emelie med Lundakarnevalen där hon är Vierichef och därmed har hand om alla roligheter som äger rum innan karnevalen. Emelie ser fram emot att arbeta med Spamalot och hoppas själv på många glädjefulla skratt.

Siân PlaystedKOREOGRAFI: SIÂN PLAYSTED

Guldmaskvinnare för bästa koreografi två år i rad - CATS 2008 och High School Musical 2009. Siân kommer från Wales men haft Malmö som fast punkt i livet sedan 1996.

Guldmaskjuryn kapitulerade kapitalt för Siâns spektakulärt kreativa danser i CATS på Nöjesteatern. En scen som hon är lika van att beträda som att koreografiskt styra. Som en av de mest välutbildade dansimporterna svensk teater någonsin upplevt kom denna walesiska skönhet till Sverige och blev rekommenderad att ta kontakt med den älskvärde Gordon Marsh. Han blev något av Siâns mentor och såg till att hon fick debutera som dansare och sångerska just på dessa tiljor i My Fair Lady. Inte oväntat fick hon förnyat förtroende och har setts på denna scen i Vita Hästen, I Hetaste Laget, Me and My Girl, Victor/Victoria, Annie (som hon också koreograferade) och som den eldfängda Cha-Cha i Grease. Lägg till Nine, La Traviata och The Full Monty på Malmö Opera och Musikteater så tecknar sig bilden av artisten, danspedagogen och kreatören Siân Playsted.

DillbergsSCENOGRAFI: MARIANNE, PETER & FREDRIK DILLBERG

Dillbergs har i sanning förtjänat sitt goda renommé. Deras kreativa, funktionella scenlösningar är mångomvittnat av högsta kaliber. Referenslistan är lång som en följetong och omfattar shower, teater, revyer, utställningar, turnéer och evenemang av olika slag. I den senare kategorin framstår den spektakulära jubileumsföreställningen Panta Rei – när Halmstad förra året fyllde 700 år – som fullkomligt sanslös i sitt slag. Ett fantastiskt skådespel med allt från stora lyftkranar och militärfordon till dansare, sångare och en väl tilltagen dos pyroteknik. Framgångarna är knappast mindre för att scenerna blir mindre. Nöjesteaterns Annie, CATS och High School Musical, Hemsöborna och alla andra uppsättningar på Vallarna, Wallmans olika etablissemang – inte minst i Köpenhamn, Thomas Peterssons farser… Att årets scenografipris i Revy-SM gick till Falkenbergsrevyn var ännu en fjäder i hatten för Dillbergs. Precis som guldmasken häromåret. Kolla in www.ljusochdekor.se

Marianne LunderquistKOSTYMDESIGN: MARIANNE LUNDERQUIST

Fyra gånger guldmaskvinnare för bästa kostym. Senast för bland annat CATS. Med en mångfald certifikat och goda vitsord från utbildningar som den fackliga vid Tillskärarakademin i Köpenhamn, den konstnärliga vid American College i Luzern och en rad studier vid Lunds Universitet är Marianne redan i grunden väl kvalificerad för de riktigt stora utmaningarna. Lägger man sedan till 26 års erfarenhet från SVT och parallella show-, teater- och filmuppdrag så förstår man att hon vid det här laget synat flertalet av Sveriges stora aktriser och aktörer i sömmarna. TV-produktioner som bl. a. Här är ditt liv, Helt Apropå, Mysteriet på Greveholm, Melodifestivaler och Ronny och Julia finns på listan. På scenerna har hon legat bakom kreationerna i uppsättningar som West Side Story, Kungen och Jag, 42nd Street, I Hetaste Laget, Annie, Grease, CATS, High School Musical, Hairspray, Eva Rydbergs produktioner på Fredriksdal och Thomas Peterssons farser. Marianne arbetar nu som free-lance. M a o, dressed for success by Marianne Lunderquist.

Anita Agerlo & Monica HägerströmMASK- OCH PERUKDESIGN: ANITA AGERLO & MONICA HÄGERSTRÖM

Över 60 års erfarenhet. Tillsammans. Anita och Monica träffades tidigt på Malmö Stadsteater och har arbetat sida vid sida på SVT i många år. Som mest intensivt på 80-talet när SVT i Malmö producerade åtskilliga TV-serier, filmer och underhållningsprogram. Att hitta en känd artist – och för all del även politiker – från den tiden som inte blivit omhändertagen och ”förädlad” i deras sminkloge låter sig knappast göras. Zarah Leander, Ingrid Bergman, Tom Jones, Abba, Birgit Nilsson, Tage Erlander – namnen bara poppar upp. Tjejen i gul overall som i Melodifestivalen 1983 förvandlades från främling till riksbekant; självklart fanns Anita och Monica i bakgrunden. Skyldiga är de också till makabra företeelser som lik och likdelar i de första, SVT-producerade Wallander-filmerna. Nu står dörren på glänt till deras femte uppsättning på Nöjesteatern. Efter Annie, Grease, CATS och High School Musical har det blivit dags för en ny utmaning – Spamalot. Humöret är gott, entusiasmen lika påtaglig som vanligt.

Björn ClaesonMUSIKARRANGEMANG & KAPELLMÄSTARE: BJÖRN CLAESON

Plötsligt upphör repetitionssorlet. Alla vänder blickarna mot en ensam saxofonist på scen och lyssnar andäktigt. Medan bilden tas på Björn excellerar han i Quincy Jones’ The Midnight Sun Will Never Set. Stämningsfullt. Trolskt. Vemodigt. Men framförallt briljant. Musikens makt är gränslös. Björn är i grunden flöjtist, utbildad på Musikhögskolan i Malmö där han också fått sin dirigentskolning. Efter många år i orkestern på Malmö Stadsteater fick han sitt första proffsengagemang som kapellmästare i Sweet Charity på Olympen. Som kapellmästare har han därefter hållit i taktpinnen i flertalet uppsättningar på Nöjesteatern. Annie, Grease och CATS i färskt minne. Han har också camperat ihop med Helt Apropå och figurer som Tiffany och Kajan på Vulkteatern. Björn komponerar även teatermusik med framgång. Och som musiker har han medverkat i en rad inspelningar med bland andra Gullan och Dan Bornemark.

Palle PalméLjusdesign: Palle Palmé

Han är sin egen Electric Light Orchestra. Låter mindre men spelar på ljusets alla tangenter. Att studera Palle när han programmerar ”ljusbilder” för olika scener i en uppsättning är fascinerande. Han skruvar och rattar och trycker på knappar. Understryker dramaturgiska effekter, framhäver kostymer, accentuerar detaljer, skapar stämningsbilder. Han ”målar” och tempererar föreställningen. Det kan vara Joe Laberos magiska shower runt om i världen. Dramatiska sekvenser i Bounce’s Gökboet. Psykedelisk illumination när Robert Wells rockar loss. Guldbaggegalan. Doobidoo. Ett häftigt trapetsnummer från Cirkusfestivalen i Monte Carlo. Musikaler som Chess, Les Misérables, Miss Saigon, Saturday Night Fever, Victor/Victoria, West Side Story, Annie, Grease, CATS. Så sent som september 2008 arbetade guldmaskbelönade Palle parallellt med Evita i Åbo, The Producers i Stockholm och High School Musical i Malmö. Med denna lightversion (!) av CV:n är det bara att rekommendera ett besök på www.pallelight.com.

Produktionsassistent: Christine Soylu

Regiassistent: Christoffer Bendixen

Smink & Peruk: Elin Holmgren

Rekvisitör, föreställningarna: Eva Tufvesson

Skrädderi: Göran Persson, Mona Olsson, Birgit Mårtensson, Marie Jonsson, Karin Eriksson, Ulrika Dahlström Francke, Cecilia Skog, Carina Andersson

Kostym bakom scen: Ulla Widenstedt

Scenchef: Peter Crona

Scentekniker: Mats Eriksson, Johan Sjöstedt, Martin Bolin, Emelie Malmström

Ljus: Roland Svensson

Följespot: Johanna Lindborg, Linda Nilsson

Ljud: Peter Dahlström, Johan Chandorkar

Musiker: Björn Claeson (flöjt, synt, sax), Christoffer Andersson (keyboard), Jaime Salazar (trummor), Jan Karlsson (bas), Krister Jonsson (gitarr), Niklas Fredin (trumpet), Ola Denward (sax, klarinett), Ola Nordqvist (trombon), Susanne Holmström (violin), Bo Håkansson (slagverk)