Om Monty Python

Som ett av livets riktigt stora glädjeämnen har både män och kvinnor under flera årtionden kunnat njuta av Monty Python: oftast tillsammans, ibland enskilt eller i grupp, men även i motsvarande sexuella situationer. Det är alltså helt rimligt att ställa sig frågan: Vad kan du berätta om Monty Python som inte jag redan känner till?

FootJo, tack vare detta billiga hopkok av bilder och bristfällig information kopierad direkt från Wikipedia och andra opålitliga källor tänker jag ge dig en ny och djupare insikt om Monty Python.

Monty Python är varken man eller monster utan i själva verket en berömd humorgrupp bestående av sex engelska komiker och en tam älg som under 1960- och 70-talet gjorde ett mycket populärt sketchbaserat teveprogram som hette Monty Python’s Flying Circus. Det där med älgen har jag lagt till själv.

Gruppen bestod av John Cleese, Michael Palin, Graham Chapman, Terry Jones, Terry Gilliam och Eric Idle.

Teveprogrammet producerades av BBC och har visats på kanaler över hela världen. Python-gänget själva blev kändisar och började ge ut roliga böcker, spel, filmer och hemtextilier. Allt för att tjäna så mycket pengar som möjligt, vilket inte var så lätt på den tiden. Dessutom slog det aldrig med hemtextilier.

Många av deras filmer är parodier på historiska händelser eller personer, och man driver gärna med olika genrer som drama, skräck, kostymfilm eller filmmusikal. Faktum är att det var det sistnämnda som gav Eric Idle idén att istället göra en musikal av en film, Monty Python and the Holy Grail.

Musikalen Spamalot är inte exakt lik filmen. Den levereras till exempel inte i en rund och platt plåtbehållare,men många av rollerna och den pythonska humorn är samma.
Edward Gibbons-Lard

Edward Gibbon-Lard
Egyptolog