Detta är webbplatsen för Spamalot som spelade på Nöjesteatern i Malmö mellan september 2010 och april 2011 och på Oscarsteatern Stockholm mellan september 2011 och april 2012
Malmöuppsättningen hittar ni här: www.spamalot.se/malmo
Spam är ursprungligen namnet på ett konserverat burkkött tillverkat av Hormel Foods Corporation i USA. Så är det. Produkten började säljas redan 1937 och består av hackad och pressad grisbog och skinka, allt skyddat av ett tunt lager gelé. Visst låter det gott?
Många tycker nog det. Hittills har mer än 7 miljarder burkar sålts i 45 länder över hela världen. Mest Spam av alla äter man i Guam, där ligger snittet på 16 burkar om året per person. Faktum är att efterfrågan är så stor att till och med McDonalds i Guam serverar Spam.
Det finns lite olika teorier om hur namnet Spam uppstod. Inte ens Hormel själva verkar vara riktigt säkra. Vissa menar att det är en sammandragning av Spiced Ham (”kryddad skinka”), andra att det skulle betyda Shoulder of Pig and Ham (”grisbog och skinka”). Även förslaget Something Posing as Ham (”något som utger sig för att vara skinka”) har förekommit.
Under andra världskriget var Spam en av få produkter som inte omfattades av köttransoneringen i Storbritannien. Ransoneringen fortsatte flera år efter kriget och upphörde inte förrän 1954. Man kan förstå att britterna vid det laget var hjärtligt trötta på denna ständigt förekommande köttkonserv.
Förmodligen var detta bakgrunden till Monty Pythons Spam-sketch från 1970. Sketchen utspelas på en liten restaurang där varje rätt på menyn innehåller Spam. Allt från enkla rätter som ”Ägg, bacon och Spam” till lyxiga måltider som ”Hummer Thermidor i räkor och mornaysås serverad à la Provencale med schalottenlök och aubergine samt garnerad med tryffelpaté, stekt ägg och Spam”. Mrs Bun, spelad av Graham Chapman, försöker förgäves beställa något utan Spam, men blir hela tiden avbruten av en grupp vikingar som högljutt sjunger om hur underbart och fantastiskt det är med Spam. Ordet Spam lär nämnas över 132 gånger i sketchen.
Lustigt nog tycktes Hormel uppskatta denna drift med sitt varumärke, och har faktiskt fortsatt att göra det. Till premiären av Spamalot i London lät de tillverka en specialvariant av Spam kryddad med ”Stinky French Garlic”.
Idag har Spam även blivit ett begrepp för skräppost, dvs. oönskade massutskick av e-post eller meddelanden på nätet. Precis som vikingarnas ”spammande” i Monty Python-sketchen kan dessa genom sin mängd dränka alla andra försök att kommunicera.
Historiens första spam-mejl skickades 1978 (på ARPANET, en föregångare till internet) av marknadschefen Gary Thuerk som gjorde reklam för några av sitt företags datorprodukter. Till skillnad från burkköttet så går dessa inte att köpa längre. Inte ens i Guam.